احساس غم و اندوه در شب یا افسردگی شبانه میتواند از علائم افسردگی شدید باشد. همچنین ممکن است در شب احساس افسردگی کنید زیرا درگیر رویدادهای گذشته هستید یا به دلیل چیز سادهای مانند قرارگیری در معرض نور زیاد در شب یا اختلال در چرخه خواب و بیداری شما.
به عنوان یکی از شایعترین اختلالات خلقی، افسردگی اساسی میتواند در هر فردی، در هر سنی و در هر زمانی ایجاد شود. احساس غم و اندوه یا افسردگی که در شب رخ میدهد میتواند منجر به بیخوابی، اضطراب و احساس انزوا و ناامیدی شود.
تفاوت افسردگی بالینی و افسردگی شبانه
مهمترین تفاوتی که میتوان بین افسردگی بالینی و افسردگی شبانه به آن اشاره کرد، ماندگاری و شدت علائم در طول روز و طی روزهای مختلف است. کاهش انرژی در شب یک تغییر طبیعی در بدن انسان است. چرخههای مختلفی از تولید و جذب هورمونهای مختلف در بدن وجود دارند که بر اساس یک ساعت درونی کار میکنند و مخصوصاً بعد از یک روز دشوار و خستهکننده میتوانند احساس افسردگی در شبها را ایجاد کنند. تفاوت غمگینی و افسردگی در افسردگی شبانه از آنجایی حائز اهمیت است که افرادی که از افسردگی شبانه شکایت میکنند، در اکثر شبها احساس مشابهی دارند و با یک وضعیت گذرا مواجه نیستند.
علائم افسردگی شبانه
اشکال در خواب، مانند خوابیدن بیش از حد طبیعی یا اشکال در به خواب رفتن یا خواب ماندن
داشتن افکار منفی، مشغولیت و حواس پرتی و افزایش احساس ناامیدی در شب
بیشتر یا کمتر از قبل غذا خوردن
کاهش یا افزایش وزن
فقدان علاقه به فعالیتهایی که پیش از این از آنها لذت میبردید
فقدان انرژی
اشکال در انجام فعالیتهای روزمره مانند مسواک زدن و حمام گرفتن
سردرد، دلدرد، دردهایی که به درمان پاسخ نمیدهند و علت مشخصی ندارند.
تحریکپذیری
احساس غم و اضطراب
احساس ناامیدی
گریه کردن
بی قراری
احساس انزوا یا تنهایی
احساس بیارزشی، گناه یا بیچارگی
اشکال در تمرکز
افکار یا تلاش برای خودکشی یا فکر کردن به مرگ
چرا در شب احساس افسردگی میکنم؟
شخوار فکری
افراد مبتلا به افسردگی اغلب دچار اختلال نشخوار فکری هستند و یا به طور مکرر در مورد رویدادها و مسائل مربوط به گذشته فکر میکنند. از آنجایی که افراد افسرده دوست دارند بر روی رویدادهای منفی بیشتر تمرکز کنند، مثلاً زنده کردن ذهنی دعوا با یک دوست، نشخوار فکری در این افراد میتواند احساسات افسردگی و اضطراب را تقویت کند. معمولاً به نظر میرسد که علت اصلی علائم افسردگی در شب، نشخوار فکری است.
خستگی در پایان روز و در تنهایی شب نیز میتواند خطر ابتلا به افسردگی در شب را افزایش دهد به همین دلیل است که گاهی اوقات، علائم افسردگی در شب بدتر به نظر میرسد. اگرچه نشخوار فکری طبیعی است، اما میتواند بسیار ناسالم باشد، به خصوص اگر باعث یا بدتر شدن افسردگی یا اضطراب شود.
اختلال در ریتم شبانه روزی
بررسیها نشان میدهد اختلال در ریتم شبانه روزی یا ساعت خواب داخلی بدن میتواند خطر ابتلا به افسردگی یا بدتر شدن علائم را افزایش دهد. اختلال در ریتم شبانه روزی میتواند در نتیجه جت لگ، کار در شیفت شب و افزایش قرار گرفتن در معرض نور در شب و سایر عوامل رخ دهد. به طور کلی، بهتر است در طول روز بیدار و فعال باشید و مطمئن شوید که بهترین کیفیت خواب را در شب داشته باشید.
افزایش نور در شب و بروز افسردگی شبانه
مطالعات متعددی در مورد ارتباط بین قرار گرفتن در معرض نور در شب و افسردگی انجام شده است. یک مطالعه منتشر شده در ژورنال آمریکایی اپیدمیولوژی نشان داد که بین قرار گرفتن در معرض نور اتاق خواب در سطح پایین در طول خواب و بروز علائم افسردگی در افراد مسنتر ارتباطی وجود دارد، اگرچه قرار گرفتن در معرض نور به احتمال زیاد تنها علت بروز افسردگی نبوده است. اما خطر آن در افراد جوان میتواند بیشتر شود، زیرا چشمهای آنها حساستر است. هنوز مشخص نیست که نور و افسردگی دقیقاً چه ارتباطی با هم دارند، اما ممکن است قرار گرفتن در معرض حتی مقدار کمی نور در طول شب، چرخه خواب و در نهایت خلق و خوی شما را مختل کند.
کرونوتایپ
اینکه شما چه مدت و چه زمانی در شب میخوابید، کرونوتایپ نامیده میشود. محققان ارتباط بین کرونوتایپ و افسردگی روی ۳۲۴۷۰ زن که به طور متوسط ۵۵ سال سن داشتند و افسردگی را تجربه نکردند را مورد بررسی قرار دادند. نتایج این بررسیها نشان داده افرادی که در طول شب بیشتر بیدار هستند ۶ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند.
این مطالعه نشان نمیدهد که شب زنده داری باعث افسردگی میشود. اما این واقعیت که مطالعات متعددی وجود دارد که نشان دهنده ارتباط بین کرونوتیپها و افسردگی است، به این معنی است که تحقیقات بیشتری به خصوص در مورد تاثیرات ژنتیکی و محیطی بر روی افسردگی باید انجام بگیرد.
راهکارهای درمان افسردگی شبانه چیست؟
کاهش ایدهآل گرایی
یکی از دلایلی که سبب بروز افسردگی در افراد میشودایدهآل گرا بودنایشان میباشد.. این افراد تصویرسازیهای اغراقآمیزی در ذهن خود دارند که وقتی با فکر بسیار به این نتیجه میرسند که ممکن است هیچ وقت آن فردایدهآلی که دوست دارند باشند، نشوند دچار افسردگی میشوند.
خودشناسی
وقتی آدمی درباره خود و علایق و خلق و خویش اطلاعات خوبی داشته و برای خود نیز ارزش قائل باشد سعی میکند از عواملی که سبب ناراحتی خاطرش میگردد دوری کند فرضا حضور در جمعهای دوستانهای که به آدمی احساس کوچک بودن و.. می دهد.
یکی از راههای مؤثر برای جلوگیری از بروز افسردگی یا کاهش آن نیز، خود دوستی و خودشناسی افراد میباشد تا با شناخت بهتر خود بتواند هیجانات و احساسات خود را کنترل کند.
البته اگر میزان شدت افسردگی بیش از حد شده باشد ممکن است فرد با خودشناسی دچار علائم بیشتری شود بنابراین توصیه میگردد حتماً جهت خودشناسی بیشتر نیز حتماً از روانشناس کمک گرفت و از مطالعه کتابهای روانشناسی زرد خودداری نمود.
پیش ازخواب اخبار را دنبال نکنید
با مرور و مطالعه اخبار پیش از خوب مطمئناً ذهن دچار پریشانی و آشفتگی میگردد بنابراین بهتر است قبل از خواب مدیتیشن کرده و به دور از آشفتگیهای ذهنی بود.
عوامل مختلکننده خوابتان را از محیط دور سازید
یکی از عوامل مختلکننده خواب نیز نور میباشد بنابراین بهتر است سعی گردد میزان نور را کم کرده یا نور را خاموش کرد تا بتوان کیفیت خواب بهتری داشت.
حضور در جلسات مشاوره روانشناسی
جلسات مشاوره بسیار میتوانند به افراد کمک کنند که علت بروز علائم افسردگی در آنها ریشهیابی شده و پس از علتیابی نیز بتوان با کمک روانشناس متخصص روند درمانی را طی نمود.
برای دسترسی سریع به مشاوره روانشناسی می توانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره های مرکز مشاوره زرین فر تماس حاصل نمایید.
دیدگاه کاربران