انتقام گرفتن از دید روانشناسی

انتقام گرفتن از دید روانشناسی

انتقام گرفتن از دید روانشناسی، وسیله ‌ای برای گفتن این است که کسی حق آزار دادن دیگران را ندارد. انسان […]

انتقام گرفتن از دید روانشناسی، وسیله ‌ای برای گفتن این است که کسی حق آزار دادن دیگران را ندارد. انسان معمولاً با سایرین در رقابت است. انتقام همچنین می‌تواند به این عنوان نمایان شود که فرد می‌خواهد اعلام کند که او در رقابت پیروز خواهد شد. همیشه می‌توانید از انتقام اجتناب کنید و اگر فردی با حالات روحی آرام هستید، اغلب نیازی به انتقام گرفتن احساس نمی‌کنید.


انتقام چیست؟


درست زمانی که کسی در حق‌تان بدی می‌کند، به ذهن‌تان می‌آید. تصور انتقام گرفتن به این صورت است که شما با وارد کردن ضربه‌ای مشابه به آن فرد، احساس بهتری پیدا می‌کنید. اما واقعیت این است که حال خوب شما عمری کوتاهی دارد، زیرا انتقام گرفتن رفتار‌های که به شما آسیب می‌زند را از بین نمی‌برد، فقط باعث تداوم چرخه‌ی رنج می‌شود.
انتقام، یکی از احساسات منفی است که گاهی می‌تواند مخرب باشد و عواقب جبران ناپذیری بر جای بگذارد. همه ما در مقطعی از زندگیمان دلمان خواسته که برای چیزی انتقام بگیریم؛ زیرا زمانی که به ما صدمه‌ای وارد می‌شود این واکنش عمری طبیعی است. در آن شرایط دلمان می‌خواهد آن شخص را به سزای اعمالش برسانیم. هر چند که این روش منطقی به نظر می‌رسد اما نباید چنین رفتاری از خودمان نشان دهیم و بهتر است به جای تمرکز روی انتقام، با این موضوع صلح کنیم.

علم انتقام


گروهی از محققان سوئیسی، به دنبال آن بودند تا دریابند زمانی که کسی به دنبال انتقام است، چه اتفاقی می ‌افتد.
آن ‌ها مغز افرادی را که لحظاتی قبل در بازی ‌ای که در آزمایشگاه انجام شده بود، مورد تقلب قرار گرفته بودند را اسکن کردند.
محققان به شرکت‌کننده ها فرصت می‌دادند تا فرد متقلب را تنبیه کنند، و در طول مدت یک دقیقه ‌ای که قربانی به انتقام فکر می‌کرد، فعالیت مغزشان را ثبت می‌کردند.
محققان متوجه جهشی فوری در فعالیت عصبی در هستۀ دم‌دار مغز شدند. تصور می‌شود که این بخش از مغز، مسئول پردازش پاداش است.
این تحقیق نشان داد که انتقام گرفتن، در لحظۀ انتقام حس پاداش گرفتن را به فرد می‌دهد.

چه عواملی باعث بروز فرکانس احساس انتقام می‌شود؟


حس نفرت و کینه شدید
اعتقاد به بی‌عدالتی
احساس ضعف درونی
برآورده نشده خواسته ‌ها


چرا نباید انتقام بگیریم؟


انتقام گرفتن، باعث نمی ‌شود احساس بهتری داشته باشید


شکسپیر می‌گوید: «اگر زخم شویم، آیا خونریزی نمی‌کنیم؟ اگر قلقلک بدهید، آیا نمی‌خندیم؟ اگر ما را مسموم کنید، آیا نمی‌میریم؟ و اگر به ما ظلم کردی آیا انتقام نمی‌گیریم؟ ». انتقام ممکن است منطقی به نظر برسد، حتی واکنشی اجتناب ناپذیر باشد. شما ممکن است فکر کنید که این کار همچنین از شدت ناراحتی شما می کاهد و به نوعی شما را تسکین می ‌دهد. متاسفانه، شواهد نشان می ‌دهد افرادی که به جای بخشش یا ر‌ها کردن، به دنبال انتقام هستند، در طولانی مدت احساس بدتری دارند.


ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد


گاندی می‌گوید: «چشم در برابر چشم، فقط تمام دنیا را کور می‌کند». به عواقب اعمال خود فکر کنید. با انتقام گرفتن، چه چیزی می‌توان به دست آورد؟ به مراتب بهتر است خود را از احتمال آسیب بیشتر نجات دهید. بر روی اهداف خوب زندگی خود تمرکز کنید و ببینید چگونه می‌توانید به جلو حرکت کنید و شخصی را که در گذشته به شما صدمه‌زده، ر‌ها کنید.

انتقام در واقع، ممکن است باعث بدتر شدن حال شما شود


در این مورد باید واقع بین بود. اگر خود را انسانی شایسته می‌دانید، ایجاد ناراحتی یا درد برای شخص دیگر (چه فکر می‌کنید مستحق آن باشد یا نه) قطعاً شما را خشنود نخواهد کرد. در این صورت، انتقام ممکن است باعث بدتر شدن حال شما شود. ممکن است احساس گناه، ناراحتی و پشیمانی کنید.


شما با انتقام گرفتن، وقت گرانب‌های خود را هدر می‌دهید


کلیشه‌ای به نظر می‌رسد، اما زندگی کوتاه است. آیا واقعاً می‌خواهید وقت گرانب‌های خود را صرف شخصی کنید که لیاقت آن را ندارد؟ به همه کار‌های سرگرم‌کننده‌ای فکر کنید که می‌توانید بجای نقشه کشیدن، برنامه‌ریزی کردن برای انتقام گرفتن و انرژی منفی ناشی از آن، انجام دهید.


یک اشتباه، بهتر از دو اشتباه است


دنیا به دنبال انتقام گرفتن کسی نیست که به شما ظلم کرده است. بنابراین کار درست را انجام دهید، فرد منطقی و عاقلی باشید. قطعاً در طولانی مدت از انتخاب خود بسیار خشنود خواهید بود.


شما ممکن است در یک حلقه انتقام بی‌پایان گرفتار شوید


شما از شخصی که به شما صدمه‌زده انتقام می‌گیرید، سپس او نیز از انتقام شما انتقام می‌گیرد و چرخه ادامه می‌یابد. اطمینان حاصل کنید که در یک حلقه گرفتار نمی‌شوید. زیرا این امر، فقط باعث درد و آسیب بیشتر شما می‌شود. سعی کنید افکار منفی و افرادی را که در گذشته شما را پایین می‌آوردند، کنار بگذارید. آن‌ها ارزش وقت و انرژی شما را ندارند.

کارما را فراموش نکنید


چه به آن اعتقاد داشته باشید یا نه، کارما نتیجه اعمال شما را به سمت شما منعکس می‌کند.

انتقام سالم چیست


فرانک سیناترا می‌گوید: دستیابی به موفقیت بزرگ بهترین انتقامی است که می‌توانید از کسانی که به شما ضربه زدند بگیرید. هر بار احساس کردید حس تاریک انتقام در روحتان سرک می‌کشد، به سوی احساس قوی موفقیت حرکت کنید. از این نیرو در جهت اهداف تان، برای دستیابی به آنچه که می‌خواهد و برای نیروی قوی در جهت رشد تان بهره ببرید. بخش پاداش مغزتان را با فکر کردن به شیرینی رسیدن به هدف، فعال کنید. این موضوع باعث می‌شود توجه شما به خودتان، هدفتان و خواسته‌هایتان معطوف شود و بدی‌های دیگران جایی در ذهنتان نداشته باشد.
انتقام، ناشی از افزایش احساسات منفی در فرد می باشد. چنین احساساتی ممکن است باعث عصبانیت شما شود و منجر به تمایل به انتقام شود. احساسات، ابتدا از نظر جسمی، بروز می کند. بنابراین شناخت علائم فیزیکی هر احساس، می تواند به شما در کنترل آن کمک کند. به عنوان مثال، وقتی عصبانی هستید، فشار خون شما بالا می رود و حرارت بدن شما افزایش می یابد. احساسات شما هر چه عمیق تر باشد، بیشتر بر تصمیم شما تاثیر می گذارد. وقتی احساس عصبانیت می کنید، ممکن است تصمیمات عجولانه ای نسبت به سایر زمان ها بگیرید.

انتقام گرفتن از دید روانشناسی، وسیله ‌ای برای گفتن این است که کسی حق آزار دادن دیگران را ندارد. انسان معمولاً با سایرین در رقابت است. انتقام همچنین می‌تواند به این عنوان نمایان شود که فرد می‌خواهد اعلام کند که او در رقابت پیروز خواهد شد. همیشه می‌توانید از انتقام اجتناب کنید و اگر فردی با حالات روحی آرام هستید، اغلب نیازی به انتقام گرفتن احساس نمی‌کنید.
برای دسترسی سریع به مشاوره روانشناسی می توانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره های مرکز مشاوره زرین فر تماس حاصل نمایید.

points

دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه

برای ارسال نظر باید قسمت های ستاره دار را پر کنید.

comment
full-name
email

مطالب مرتبط

blog icon فرسودگی زناشویی چیست؟

فرسودگی زناشویی چیست؟

فرسودگی زناشویی یکی از مشکلاتی است که بعد از چند سال در اثر بی‌توجهی زوجین نسبت به روابط عاطفی‌شان ایجاد

blog icon اختلال موبایل هراسی

اختلال موبایل هراسی

ترس و استرس افراطی و غیرمنطقی که با نبود تلفن همراه در فرد ایجاد می‌شود، اختلال موبایل هراسی یا نوموفوبیا

blog icon دلایل خود خرابکاری در روابط چیست؟

دلایل خود خرابکاری در روابط چیست؟

خرابکاری در روابط نوعی از رفتار است که در آن فرد با وجود هر نوع پیشرفتی فرد به خود آسیب

blog icon عقل متعارف

عقل متعارف

تعریف دقیق عقل متعارف دشوار است. برخی از فیلسوفان آن را به عنوان توانایی درک و قضاوت درست در مورد