کاریزما توانایی جذب، دلربایی و تاثیرگذاری بر اطرافیان است. در حالی که اغلب کاریزما به عنوان یک کیفیت مرموز توصیف میشود که شخصی آن را داشته یا ندارد، برخی از کارشناسان معتقدند که میتوان مهارتهای افراد کاریزماتیک را آموخت و پرورش داد.
وقتی با یک فرد کاریزماتیک روبرو میشوید به سادگی میتوانید تشخیص دهید که او کاریزماتیک است، ولی تشخیص دقیق ویژگیهایی که او را به یک شخصیت کاریزماتیک تبدیل کرده است، کار آسانی نیست. نشانههای بسیاری هستند که ممکن است با ویژگیهای افراد کاریزماتیک اشتباه گرفته شوند.
کاربردهای کاریزما چیست؟
با کمک کاریزما، میتوان طرفداران و اعضای تیم را تحریک کرد تا برای رسیدن به هدفهایمان با هم متحد شوند؛ همچنین میتوان تلاش گروهی را از حس معنا و هدف سرشار کرد تا یادآور ارزشهای مشترک افراد باشد؛ اغلب این کار را با استفاده از نمادها و داستان سرایی انجام میدهند. اهداف و ارزشهای خاص، میتوانند در مکانها و گروههای اجتماعی گوناگون، متفاوت باشند.
همه رهبران، کاریزمای بالایی ندارند؛ حتی برخی از تحقیقات نشان میدهند که رهبران تجاری که بالاترین سطح کاریزما را دارند، لزوماً تاثیرگذارترین رهبران نیستند؛ اما در موقعیتهای مختلف رهبری، داشتن کاریزما مهم است و میتواند حس اعتمادبهنفس را منتقل کند و ارتباط بین رهبر و طرفدارانش را تقویت کند.
شاخصههای رفتاری افراد کاریزماتیک چیست؟
دقت به جزئیات و حواس جمع بودن
یکی از مهمترین شاخصههای رفتاری افراد کاریزماتیک این است که دقت و توجه بالایی به پیرامون خود دارند و در بهترین زمان ممکن، بهترین بازخورد ممکن را از خود نشان میدهند.
افراد کاریزماتیک انعطافپذیری بیشتری دارند
افراد کاریزماتیک از انعطاف رفتاری بالایی برخوردارند و اکثراً خودشان محرک اولیه تغییر و تحول و خلاقیت هستند. این به آنها این امکان را میدهد که جذابیت و نفوذ بیشتری داشته باشند.
آگاهی نسبت به مبانی گفتوگو
این افراد به گفتوگو اشراف کامل دارند و میدانند که چطور باید یک گفتگو را آغاز کنند و آن را پیش ببرند. در واقع یک فرد کاریزماتیک بهخوبی میداند که چقدر و چگونه باید سخن بگوید و چه سخنانی را به زبان بیاورد.
افراد کاریزماتیک کلام یا فنبیان خوبی دارند
هوش کلامی که جمعی از مهارت تیزحسی، انعطافپذیری، فن بیان و سخنوری است، یکی از شاخصههای برجسته افراد کاریزماتیک است. همچنین ماهرانه صحبت کردن موجب میشود به درستی شنیده شویم.
اعتماد به نفس و کاریزما
اعتماد به نفس به معنای باور داشتن خود و تواناییهای خویشتن است، فردی با این ویژگی، میداند که میتواند کنترل اوضاع را در دست بگیرد. تمامی موارد ذکر شده همراه با اعتماد به نفس است که حس اعتماد و اطمینان مخاطب را مانند آهنربایی به خود جذب میکند.
قدرت تحسین و انتقاد
تحسین در رفتار افراد کاریزماتیک نقش پررنگی دارد، آنها سخاوتمندانه و البته هوشیارانه تحسین میکنند. افراد کاریزماتیک منتقدان خوبی هم هستند؛ آنان در عین بیپروایی میدانند چطور انتقاد کنند. این مسأله از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که به درستی انتقاد کردن علاوه بر اینکه باعث میشود نقد راحتتر پذیرفته شود؛ موجب پیشروی بیشتر و بهتر کارها خواهد شد.
مهارت گوش دادن مؤثر
این مهارت موجب جذابیت و دوست داشتنی بودن ما نزد دیگران میشود. با این روش به افراد نشان میدهیم که صحبتهایشان برای ما مهم است و زمان گوش دادن مشغول توجه به آنها هستیم نه خودمان.
مهربانی، تواضع و صداقت
کاریزماتیکها بدون هیچ چشمداشتی به دیگران محبت میکنند؛ عشق ورزیدن به دیگران یکی از بهترین راههای جذب آنهاست. این افراد به فروتنی شهرهاند، به چیزی تظاهر نمیکنند و رفتار و گفتارشان صادقانه است.
ویژگیهای افراد کاریزماتیک چیست؟
گرم و صمیمی بودن
گرم بودن یکی از ویژگیهای مهم افراد کاریزماتیک است. افراد گرم و صمیمی معمولاً دیگران را خوب درک میکنند و مراقب آنها هستند.
در حالی که برخی افراد ذاتاً خونگرم هستند، اما شما هم میتوانید این ویژگی را در خود تقویت کنید. افراد گرم و صمیمی، اعتماد دیگران را زودتر به خود جلب میکنند.
خوش برخورد بودن
در پاسخ به این سؤال که ویژگی افراد کاریزماتیک چیست؟ باید گفت یکی از مهمترین ویژگی افراد کاریزماتیک خوش برخوردی آنهاست. یک فرد خوشبرخورد کسی است که با همه رفتار دوستانهای دارد و میتواند با هرکسی گفتگوی هیجانی و تامل برانگیزی داشته باشد.
یک فرد خوشبرخورد همچنین از هرگونه اختلاف و درگیری دوری میکند و در شرایط پر تنش آرامش و شأن خود را حفظ میکند. یک شخص کاریزماتیک باید خوش برخوردی را با تمرین زیاد در جنبههای مختلف زندگی خود پرورش دهد. این کار همچنین به او کمک میکند که بتواند بیشتر درباره مردم بیاموزد و از نظر احساسی و اجتماعی توانمندتر شود.
مثبت اندیشی
یکی دیگر از ویژگیهای افراد کاریزماتیک مثبتاندیشی است. اغلب افراد کاریزماتیک تمایل دارند که در مورد آینده خوشبین باشند. مثبتاندیشی به نوبه خود یک حس اعتمادبهنفس و سرسختی را به فرد القا میکند و تحمل و توان فرد را نسبت به شکستها افزایش میدهد.
مهارت شنیدن
هر فرد موفقی در مقطعی از زندگی خود یک شنوندهی مشتاق و حریص بوده است. ما در حال حاضر در عصر شبکههای اجتماعی زندگی میکنیم. یکی از ویژگیهای این دوران این است که مردم دیگر خیلی روی چیزی وقت نمیگذارند و سریع رد میشوند (اصطلاحاً همه چیز را Scroll میکنند). بدیهی است در چنین دورانی اگر با دقت به حرفهای همکار یا عشق خود گوش کنید بسیار بیشتر از قبل موردتوجه قرار میگیرید.
توانایی رهبری
بدون شک مهارت رهبری، مهمترین ویژگی افراد دارای شخصیت کاریزماتیک است. برای بررسی این ادعا کافی است به ویژگیهای شخصیتی رهبران برجسته دنیا و مدیران اجرایی شرکتهای بزرگ نگاهی بیندازید. تمامی این افراد علاوه بر اینکه برای دیگران بسیار الهامبخش هستند، همیشه از چیزی صحبت میکنند که عموم مردم از آن خوششان میآید.
یک رهبر خوب کسی است که برنامه و هدف داشته باشد. یک رهبر با شخصیت کاریزماتیک تصمیمات جسورانه و بحثبرانگیزی میگیرد که شاید بسیاری با آن مخالف باشند، اماایمان او به موفقیت و تواناییهای خود از وی یک شخصیت کاریزماتیک میسازد.
همدلی
یک ویژگی افراد کاریزماتیک که شاید خیلی مورد توجه قرار نگرفته، همدلی است. شاید از خودتان بپرسید مگر ممکن است کسی با مهربانی توانسته باشد در جامعه محبوب شود و اعتبار کسب کند؟ خب در جواب شما باید بگوییم که بله افراد زیادی بودهاند که با عشق بزرگشان قلب میلیونها نفر در سراسر جهان را تسخیر کردهاند.
تیزهوشی
شاید تابهحال دیده باشید که پاسخ برخی از افراد به یک جوک، از خود جوک خندهدارتر است. این رفتار نشاندهندهی ذهن هوشیار و آگاه آن شخص است. تیزهوشی یکی دیگر از نشانههایی است که باعث تمایز یک فرد کاریزماتیک با افراد عادی میشود.
اعتماد
بیشتر مردم معتقدند هر کاری را با اعتماد انجام دهید، مردم برای آن سرو دست میشکنند! اعتماد به معنی باور داشتن به تواناییها و خودباوریهای یک فرد است که باعث میشود فرد بتواند تصمیم بگیرد و بر اساس آن عمل کند.
تلاش نکردن برای تحت تأثیر قرار دادن بقیه
بعضیها عاشق این هستند که درباره خود و تواناییهایشان لاف بزنند. آنها همیشه سعی میکنند با صحبت کردن درباره تجربیات خودشان و توجه نکردن به دیگران، بقیه را تحت تأثیر قرار دهند. اما این رفتار جزء ویژگی افراد کاریزماتیک نیست.
افراد دارای شخصیت کاریزماتیک واقعی، خودشان را باور دارند، ارزشهای خودشان را میشناسند و به توجه دیگران نیازی ندارند.
اجتماعی بودن
یک شخصیت کاریزماتیک معمولاً در رویدادهای مختلف و مراسمها حس خوبی دارد، چون در آنجا افراد زیادی را ملاقات میکند. اگر اجتماعی نباشید، شرکت در کنفرانسها برایتان سخت است.
برای دسترسی سریع به مشاوره روانشناسی می توانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره های مرکز مشاوره زرین فر تماس حاصل نمایید.
دیدگاه کاربران